Verslag Thema-avond ouderraad en oproep


Verslag Thema-avond ouderraad en oproep

“We’ve got talent” door het theatercollectief De Nieuwe Lichting (DNL) op 28 maart 2018 

Op woensdagavond 28 maart jl. waren we met zo’n 120 ouders bijeen in de aula van de Fruitlaan. Stefan en Marieke, de twee acteurs van DNL, gingen ons helpen om te ontdekken waar de talenten van onze kinderen liggen. Wat is eigenlijk talent en in waarin kun je zoal talentvol zijn? Ouders reageerden en zo ontstonden mooie gesprekken. Talent is het vermogen om een activiteit schijnbaar moeiteloos te doen en dat je er dan ook nog energie uit krijgt.

Elk kind heeft wel een talent. Denk aan zingen, omgang met anderen, rekenen, acteren, dansen, sporten, muziek maken, knutselen, tekenen, commercieel inzicht, behulpzaamheid, strategisch denken en humor. Benadruk als ouder het talent van je puber. Hoe komt een talent tot ontwikkeling? Komt het goed tot uiting? Kun je het stimuleren? Tot hoever moet je een talent stimuleren zonder dat het dwang wordt? Wordt het talent gezien door anderen? Is er doorzettingsvermogen om het talent verder te ontwikkelen?

Met leuke, mooie en vaak ook humoristische sketches lieten Stefan en Marieke zien hoe soms een gesprek verloopt met je puber. Ouders herkenden situaties goed. De aanwezige ouders mochten de sketch laten stoppen om commentaar te leveren en/of advies te geven. Woordkeuze is belangrijk als je met je puber praat, geen stemverheffing, maar ook je fysieke houding is belangrijk, zorg dat er geen grote afstand is tussen jou en je kind als je samen praat. Toon begrip en stel vragen als “leg eens uit waarom je dat vindt” in plaats van steeds “waarom” te vragen.

Stefan en Marieke gingen dan verder met de sketch en namen dan de adviezen daarin mee. Pubers vinden het vaak niet leuk om boven het maaiveld uit te komen, om ergens goed in uit te blinken, daarom stoppen ze nogal eens met het talent verder te ontwikkelen. Hoe kun je dat voorkomen als ouder? Met een hoofd vol adviezen vertrokken de ouders na de voorstelling naar huis.

Ouderraad Ostrea Lyceum Goes
Petra Heijnsdijk, Danielle van Damme, Wilma Marteijn en Willemien Gorsse

 

Wilt u ook meehelpen om jaarlijks een thema-avond te organiseren op het Ostrea Lyceum? Meld u dan aan bij ons! Wij hebben versterking nodig omdat een ouder de raad gaat verlaten omdat haar kind van school gaat na de diploma-uitreiking. Aanmelden kan bij Petra Heijnsdijk en Willemien Gorsse: ouderraad@ostrealyceum.nl .
 

« ga terug