Op ontdekkingstocht in Rome


Op ontdekkingstocht in Rome

Daar stonden we dan op zondagavond 4 maart in Rome na een voorspoedige reis. We hadden er lang naar uitgekeken. Alle deelnemers van klas 4 en 5 gymnasium hadden in de lessen KCV de reis voorbereid door elk een paar klassieke onderwerpen te bestuderen: het Colosseum, het Forum Romanum, de Sint Pieter, Pompeï, de Spaanse trappen, de Trevifontein en nog veel meer. Dit alles is in het Romeboek gebundeld, dat zo een soort reisgids door Rome is geworden. Deze week konden we eindelijk zien hoe het er allemaal in het echt uit zag. Het regende de eerste drie dagen weliswaar veel, maar gelukkig was het niet koud en konden we toch het meeste wel bezoeken. 's Avonds heeft Rome een bijzondere sfeer. Het was echt de moeite waard om zondagavond nog naar het prachtig verlichte Forum Romanum te gaan, een half uurtje wandelen vanaf het hotel.  

Op maandag hebben we het Colosseum en het Forum Romanum bezocht. De dinsdag was gewijd aan het Vaticaan. Het was alleen al een hele belevenis om daar met de metro naar toe te gaan! Vijf, zes trappen naar beneden en wat een drukte! Het beklimmen van de St. Pieter is natuurlijk een ervaring op zich en wordt beloond met een prachtig uitzicht. De hoeveelheid schitterende kunst in de Vaticaanse musea is overweldigend. Daarna liepen we naar het indrukwekkende Pantheon en het schilderachtige Piazza Navona. En op dinsdagavond na het eten zijn we naar de Spaanse trappen gegaan met de metro en zijn we vervolgens via de romantische Trevifontein weer lopend naar het hotel terug gegaan.

Ons hotel Acropoli vlakbij het centraal station Termini bleek, ondanks allerlei negatieve reviews op internet, weer een prima hotel voor groepen. De 4 tot 5 persoonskamers werden elke dag schoongemaakt; zelfs de bedden werden opgemaakt. Het ontbijt was ook goed. 's Avonds met elkaar eten en de dag doorpraten in het restaurant vlakbij het hotel hoorde er natuurlijk ook bij. Pizza was bij de deelnemers erg geliefd als lunch. Voor een euro of 8 een heerlijke originele Italiaanse pizza in een gezellig restaurantje, wat wil je nog meer?

Je beleeft en ziet heel wat in zo'n stad als Rome. Op talloze plaatsen kun je overblijfselen van het Romeinse rijk vinden. Een kerk met daaronder een middeleeuwse kerk en weer daaronder huisjes en een straatje uit de 1e eeuw na Chistus: wie zou dat verwachten? En dan het Colosseum: als je daarin rondloopt en in gedachten de gladiatorengevechten ziet plaatsvinden, dan voel je de Romeinen heel dichtbij.

Maar ook het moderne Rome met z'n drukke verkeer, de sfeervolle restaurantjes en pizzeria's is de moeite waard. En onvermijdelijk zie je overal verkopers op straat, die bij regen paraplu's voor 2 euro aanbieden en zodra de zon schijnt met zonnebrillen klaarstaan. Het bezoek op woensdag aan Pompeï en Herculaneum bij Napels maakte op allen veel indruk. Daar loop je als het ware door een 3D-foto uit 79 na Christus toen de lava vanuit de Vesuvius over de stadjes heen kwam en alles begroef. Het is heel mooi dat een flink deel weer opgegraven is. Ook de gipsen afdrukken van mensen die toen zijn omgekomen, waren ontroerend om te zien. Op donderdag hebben we nog een hardloopwedstrijd gehouden op het Circus Maximus.

Die vijf dagen waren natuurlijk veel te kort om alles te zien en te bezoeken. Donderdagavond laat waren we weer terug in Goes. We hebben van de reis genoten, we hebben veel met elkaar beleefd en het was gezellig en leerzaam. Dus Rome, we komen graag weer terug!

De begeleiders van de Romereis,
C.M.L. 't Hart
C. 't Hart
A.J. Lamper

 

 

« ga terug