Nieuws uit de mediatheek


Nieuws uit de mediatheek

Wist u dat het Ostrea Lyceum beschikt over twee goed geoutilleerde mediatheken, mediatheek Oost aan de Bergweg en mediatheek Zuid aan de Fruitlaan? Beide mediatheken beschikken over een ruime collectie boeken, tijdschriften en andere materialen. Daarnaast kunnen leerlingen er terecht om gebruik te maken van een computer. De mediatheek moet een plek zijn waar leerlingen graag en vaak komen. Een plek waar zij rustig kunnen werken, lezen of een computer gebruiken. Er is zelfs gedacht aan een bank om te chillen!
 

Inmiddels zijn alle brugklasleerlingen in de mediatheek op bezoek geweest en hebben zij de mediatheekregels te horen gekregen. Lenen kan op vertoon van de schoolpas. Printtegoeden kunnen in de mediatheek opgewaardeerd worden. En wat ook leuk en handig is: tegenwoordig kan in plaats van met de schoolpas ook met de Aura Library App op de mobiel geleend worden in de mediatheek. Leerlingen kunnen zelf op hun telefoon zoeken in de catalogus van de mediatheek, hun boeken verlengen of boeken reserveren.

Op het Ostrea Lyceum wordt veel aandacht besteed aan leespromotie. Het boek-in-de-tas project op locatie Zuid houdt in dat elke leerling een boek in zijn/haar tas heeft en 10 minuten aan het begin van elke les Nederlands leest. Leesplezier is hierbij belangrijk, lezen wat je leuk vindt! Ook zijn er leesprojecten voor mavo 1, 3 en 4. De mediatheek levert hiervoor alle benodigde boeken. Ook de havo heeft diverse leesprojecten, zoals het lezen van werk van moderne auteurs. Op Oost én Zuid worden schrijvers uitgenodigd om leerlingen enthousiast te maken voor hun boeken. Voor BK2 was onlangs Buddy Tegenbosch op bezoek. De basis- en kaderbrugklassen hebben een boekenkist in de klas, zodat ze in hun eigen tempo kunnen lezen.

In de mediatheken werken twee mediathecarissen, ondersteund door vrijwilligers. De vrijwilligers werken ongeveer drie uur per week op een vast dagdeel. Ze verrichten baliewerkzaamheden: leerlingen en docenten ontvangen en te woord staan, boeken innemen en uitlenen via een geautomatiseerd systeem, registratie van computergebruik. Ze plaatsen teruggebracht materiaal weer in de kast, boekonderhoud kan tot de taken behoren en ze zorgen voor een plezierig werkklimaat voor de leerlingen. Wij zijn nog dringend op zoek naar nieuwe mediatheekvrijwilligers…U kunt zich aanmelden via mediatheek@ostrealyceum.nl.

Graag tot ziens in de mediatheek!

Tilly Osinga, mediathecaris locatie Oost
Liesbeth van de Velde, mediathecaris locatie Zuid
  

« ga terug