De debatclub in actie op de Nationale Jeugdraad


De debatclub in actie op de Nationale Jeugdraad

Na een intensieve voorbereiding mochten de leerlingen van de debatclub afgelopen dinsdag hun kunsten vertonen op de Nationale Jeugdraad. De andere scholen die hieraan meededen, waren het Scheldemond College, Nehalennia, Scalda en het Hoornbeeck College, tezamen ongeveer 50 leerlingen.

In het prachtige Provinciehuis in Middelburg werden de leerlingen ingedeeld in verschillende commissies. Elke commissie was verantwoordelijk voor een bepaald item, zo werd er onder andere gesproken over energietransitie, problemen in het Openbaar Vervoer en over de aantrekkelijkheid van de provincie Zeeland.

De verschillende thema’s werden in de commissies uitgewerkt en uiteindelijk gepresenteerd aan de Statenleden. Veel bruikbare ideeën werden door de deelnemende leerlingen gepresenteerd en verdedigd in een debat. Uiteindelijk werd een aantal voorstellen overgenomen door de Statenleden en zijn er zelfs werkgroepen opgericht met een aantal van onze leerlingen en Statenleden die de komende periode verder gaan praten over de betreffende thema’s.

Na de presentaties was het tijd om ‘de winnaars’ van het debat bekend te maken. Twaalf finalisten mochten door naar de landelijke bijeenkomst, alwaar men in debat gaat met ministers en staatssecretarissen. Uiteindelijk mochten vijf leerlingen (Tom Hoogesteger, Jochem Back, Storm Siemerink, Shania de Bruine en Aniek de Hond) van onze debatclub door naar de landelijke bijeenkomst, een ongelofelijk goed resultaat. Op 30 januari vindt de volgende wedstrijd plaats: Het Lagerhuis. We gaan weer vol goede moed en energie verder met de voorbereidingen. Wilt u een keertje kijken op een van de bijeenkomsten? Neem contact op met ondergetekende!

Arjan de Vries

 

« ga terug