Uit de mediatheek


Uit de mediatheek

Misschien hebt u het in de krant gelezen: ‘Goed lezen is voor jeugd van groter belang dan ooit’ (PZC 18-01-2018). Lezen is iets anders dan fietsen, je moet het blijven doen anders verlies je de vaardigheid. Hoe kun je een vacature-tekst of een bijsluiter bij een medicijn begrijpen als je niet goed kunt lezen? Leesvaardigheid en leesplezier hangen nauw samen: uit onderzoek (Pisa-onderzoek, Gille, 2010) blijkt dat leerlingen die weinig plezier in lezen hebben, lager scoren. 
 

Vanuit de mediatheek doen we ons best om het leesplezier van leerlingen te vergroten. Hoe? We kopen boeken die pas verschenen zijn. We helpen leerlingen met kiezen: ‘Wat vind je leuk, waar moet het boek over gaan’? We nodigen schrijvers uit op school. In februari komen op de Bergweg Rom Molemaker (bk2) en Buddy Tegenbosch (v2) op bezoek. Die laatste komt in maart ook voor de mavo op de Fruitlaan. In mei verwachten we Wilma Geldof, die in gesprek gaat met v3 over haar boek ’Elke dag een druppel gif’, dat gaat over opgroeien in een NSB gezin, als afronding van de lessen geschiedenis over WOII. Als u weleens bij zo’n schrijversbezoek zou willen zijn, informeer bij uw zoon of dochter naar de data of stuur een mailtje naar mediatheek@ostrealyceum.nl . We ontvangen u graag.

We zouden u ook graag ontvangen als medewerker om ons vrijwilligersteam te versterken. In de mediatheek (meerdere locaties) werken 2 mediathecarissen, ondersteund door vrijwilligers. De vrijwilligers werken ongeveer 3 uur per week op een vast dagdeel. Ze verrichten baliewerkzaamheden: leerlingen en docenten ontvangen en te woord staan, boeken innemen en uitlenen via een geautomatiseerd systeem, registratie van computergebruik. Ze plaatsen teruggebracht materiaal weer in de kast, boekonderhoud kan tot de taken behoren en ze zorgen voor een plezierig werkklimaat voor de leerlingen. U kunt zich aanmelden via bovengenoemd mailadres.
Graag tot ziens!

Liesbeth van de Velde
Tilly Osinga 

« ga terug