Voorlichting promotieonderzoek Annemerel Mol


Voorlichting promotieonderzoek Annemerel Mol

In het kader van scheikundig onderzoek heeft de oud-leerling (2011) Annemerel Mol voorlichting gegeven over haar promotieonderzoek. Dit sluit goed aan bij het scheikundig onderwerp (redox reacties) in de zesde klas.

Het onderzoek betreft de biologische ontzwaveling van gas. Aardgas of biogas is vervuild met een stinkend en giftig stofje: waterstof sulfide. Dit moet uit het gas worden gehaald voordat het kan worden gebruikt, bijvoorbeeld om mee te koken of auto mee te rijden.

 

Normaal wordt dit opschonen gedaan met een chemisch proces waar hoge temperaturen en veel chemicaliën bij komen kijken, wat belastend is voor het milieu. In Wageningen hebben ze echter eind jaren tachtig samen met Paques uitgevonden dat dit ook met bacteriën kan! De bacteriën zetten het vieze stofje om naar vast zwavel, wat daarna bijvoorbeeld weer kan worden gebruikt als kunstmest. Annemerel zoekt uit of dit proces, dat al op industriële schaal is toegepast door Paqell (joint venture van Paques en Shell), nog optimaler kan worden. Leerlingen mochten zelf de scheikundige eigenschappen van de in de reactor gemaakte producten onderzoeken, zie bijgevoegde foto. 

« ga terug