Klik hier voor de online versie van de nieuwsbrief

In deze editie

Belangrijke data

 • Let op: deze kalender wordt regelmatig aangepast. Kijk voor de actuele versie op het ouderportaal.
 • 14 jun t/m 21 jun Toetsweek V4 en V5
 • 17 jun t/m 20 jun Tweede tijdvak C(SP)E
 • 21 jun Nieuwsbrief
 • 24 jun Sportdag V1 en V2
 • 25 jun Sportdag V3 en V4
 • 25 jun Inzien toetsen V4,5
 • 26 jun Sportdag V5
 • 26 jun Deadline 10.30 uur opgave herkansing V4,5
 • 27 jun t/m 28 jun Herkansing/inhaal V4
 • 28 jun Boeken inleveren V6
 • 28 jun Uitslag examen 2e tijdvak
 • 28 jun Excursie Den Haag V4
 • 28 jun Herkansingsdag V5
 • 28 jun Schoolreis V1,2,3
 • 28 jun Excursie Den Haag V4
 • 1 jul Boeken inleveren V1 t/m5
 • 1 jul Diploma uitreiking
 • 5 jul Rapport ophalen + vieringen
 • 8 jul t/m 16 aug Zomervakantie
Open Podium

 Open Podium - 29 mei 2019 (aula Fruitlaan).

Het blijft toch een bijzonder opmerkelijk fenomeen, dat Open Podium. De formule die al zo’n 25 jaar de leerlingen op het podium krijgt is even simpel als doeltreffend: je maakt een datum bekend, er hangen prachtige posters in het gebouw (de laatste jaren ontworpen door mevrouw Dekker, docent beeldende vorming van het BB-KB), de heer Prent zorgt voor het geluid en we zorgen zo nodig voor instrumenten en versterkers; er wordt een of twee keer gerepeteerd en hup, het gaat los. Er zijn inmiddels ervaren muzikanten die al een keer of 6 mee hebben gedaan. Er zijn er die de tien aantikken, er zijn zelfs oud-leerlingen die ervoor terugkomen uit hun studentensteden en, gelukkig, ook iedere keer weer: leerlingen die voor het eerst hun stappen op het podium zetten.

Lees verder...
VakantieBieb

Doorlezen in de zomervakantie met de VakantieBieb.

Om jongeren te stimuleren ook tijdens de zomervakantie te lezen, biedt de VakantieBieb gratis e-books aan voor op hun mobiel of tablet. Dat wordt heerlijk lezen op het strand! Geen gedoe met boeken halen en op tijd weer terugbrengen. En bovendien kunnen scholieren (bijna onbewust) werken aan hun boekenlijst, superhandig! De VakantieBieb-app is een zomercadeautje van de Bibliotheek en gratis te downloaden in de App Store en Google Play Store. Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de bibliotheek. De VakantieBieb opent op 1 juni. Vanaf 1 juli zijn ook de boeken voor volwassenen beschikbaar. De VakantieBieb is geopend tot en met 31 augustus. 

Lees verder...
Meeloopdag BK1 en 2

Op woensdag 3 april 2019 vond een meeloopdag plaats voor klas 1 en 2, een activiteit met betrekking tot LOB (loopbaan oriëntatie en begeleiding). De leerlingen maakten deze dag kennis met een beroep. Ze waren die dag niet op school. Hun reguliere lessen vervielen deze dag. Ze leerden deze dag in de praktijk! De leerlingen van klas 1 deden die dag vooral beroepservaring op bij familie of bekenden. De leerlingen van klas 2 hadden de opdracht gekregen op zoek te gaan naar een beroep, passend bij hun gekozen beroepsgerichte keuzevakken voor klas 3. De leerlingen hebben door deze dag antwoord gekregen op de vraag: past dit beroep bij mij? In de verwerkingsopdrachten hebben ze vervolgens moeten uitzoeken waarom dit beroep wel/niet bij hen past. Zo hebben ze weer een stap gezet voor hun toekomst!

Mevrouw D.P. Hannewijk

Lees verder...
Bezoek RIAS

Voor klassen 4, 5 en 6 van het vwo zijn de lectures aan het Roosevelt Institute for American Studies in Middelburg inmiddels een traditie: als enige school voor voortgezet onderwijs in Zeeland heeft het Ostrea Lyceum het voorrecht om steeds 20 vwo leerlingen de gelegenheid te geven deze engelstalige lezingen bij te wonen. Er is altijd competitie want de activiteit telt mee voor het handelingsdeel luisteren bij het vak Engels. Op 28 september jl. waren we met 15 leerlingen en twee docenten Engels bij de lezing van Dr. Hedy Rose: “Hidden Childhood.” Naast haar professoraat aan diverse universiteiten in de Verenigde Staten heeft Dr. Rose zich ten doel gesteld om haar ervaringen als onderduiker ten tijde van het Nazi bewind in Nederland te delen met jonge mensen over de hele wereld. Zij deed dat op een heel persoonlijke manier: middels haar herinneringen als kind. De verbazing toen ze een kwijt gewaand dekentje terugvond op een matras in de kelderruimte van een bevriende winkelier waar haar moeder aanbelde op de avond kort nadat haar vader was afgevoerd bij een razzia in Amsterdam. Hoe ze pas “gelucht” kon worden nadat ze geoefend had wat ze zou moeten zeggen en doen als ze aangesproken zou worden door soldaten.

Lees verder...
Bezoek RIAS
Bezoek Technopolis V2

Woensdag 15 mei jl. hebben de leerlingen van vwo 2 een bezoek gebracht aan Technopolis in Mechelen. Technopolis is een “populair wetenschappelijke tentoonstelling” waar je beleeft, leert, verwondert en bewondert. De onderwerpen van de opstellingen hebben betrekking op de vakken natuurkunde, biologie en scheikunde, met een flinke dosis perceptieleer (de leer van het waarnemen) en beleving. Leerlingen hebben de dag naar eigen inzicht mogen besteden, op voorwaarde dat ze regelmatig op de informatiezuilen inlogden om 15 vragen te beantwoorden. Vier leerlingen hadden alle 15 vragen goed beantwoord.

Lees verder...
Bezoek Technopolis V2
Bèta Challenge M1

Op de mavo volgen onze brugklassers dit jaar voor het eerst het vak Bèta Challenge. Bij dit vak krijgen leerlingen levensechte opdrachten van bedrijven of instellingen. 

Lees verder...
Bèta Challenge M1
Managementcompetitie V5

Op zaterdag 13 april jl. hebben 3 leerlingen van vwo 5 meegedaan aan de finale van de Bizzkidz Management Competitie bij het bezoekerscentrum van de Nederlandsche Bank in Amsterdam.

Lees verder...
 
Ostrea Lyceum 2019